Vad är en kronograf?

Kronograf kan betyda flera saker. Dels ett stoppur/tidtagarur eller en klocka med inbyggt stoppur. Den senare är tekniskt sett en klocka med kronograf eller en kronografklocka. Oftast säger man dock bara kronograf även om man menar en klocka med kronograf-funktion.

En kronograf kan också vara ett instrument som används för att mäta och registrera fysikaliska förlopp, bland annat hur snabbt och hur långt ett föremål färdas. Ett vanligt användningsområde är skytte där man använder ballistiska kronografer för att mäta pistol- och gevärskulors hastighet. Själva namnet ”kronograf” kommer från grekiskans chronos, som betyder tid och graph (som betyder skriva).

I dagligt tal är en kronograf kort och gott en klocka med ett eller flera inbyggda stoppur. De flesta kronografer har utöver de vanliga visarna för timmar, minuter och sekunder tre ytterligare visare; en sekundvisare, en minutvisare, och en timvisare. Men inte alltid. Somliga kronografer har endast en extra sekund- och minutvisare.

Den typiska kronografen har tre extra visare på tre mindre urtavlor (på den större huvudsakliga urtavlan). Visarna aktiveras, startas och stoppas, när du trycker på knappar på klockan. Ofta är knapparna placerade ovanför och under kronan. Men även andra arrangemang förekommer.

Kronografer kommer i många utföranden. Från grova dykarklockor, överdimensionerade pilotklockor till eleganta dressur. De finns också representerade i alla prisklasser. En batteridriven quartzkronograf kan du få för några hundralappar. Det lyxigaste mekaniska kronograferna från klassiska prestigeurmakare som Rolex och Patek kan gå loss på hundratusentals kronor.