Remmar och länkar

Från butch-armbanden från Breitlings Chronomat till det vadderade kalvskinnet med kontrastsöm från en Bremont-pilotkronometer, din klockrem är ett lika djärvt och maskulint uttryck som precisionsinstrumentet som är fäst vid det. Men hur väljer du rätt rem eller länk för just dig? Här är vår guide inklusive en kort historia.

Metall

Länkar är det mest populära valet, speciellt för dykklockor. Förutom dess naturliga hållbarhet har stålarmband vikspännen, ofta med mikrojusteringsmöjligheter, vilket gör dem till det säkrare alternativet. Vissa märken erbjuder nu titanarmband – starka, lätta och mindre benägna att överhettas i solen – samt brons, keramik eller kolfiber. En armbandsklocka gjord av en ädelmetall, särskilt guld, är det ultimata power-dressing-draget; ens yacht kan inte vara långt borta. Om du går längs vägen med klockan på en länk, se då till att det sitter ordentligt på din handled. Ett hängigt armband försvagar länkarna. Och armband kan vara svåra att hålla rena. Följ vår pålitliga guide för att titta på underhåll och du kommer att kunna hålla din länk blänkande ren.

Läder

Oavsett om det är alligator, krokodil, kalvskinn eller till och med NOMOS Glashüttes favorit Horween Cordovan (häst, tro det eller ej), är en läderrem utan tvekan det mest mångsidiga alternativet, tillgängligt i färger som sträcker sig över regnbågen. Läder var det ursprungliga valet för piloter, så det är inte förvånande att detta ger designen en retro "aviator-look". Läderremmen kommer att slitas snabbare än en länk, men åldras graciöst i processen, ungefär som en skinnjacka. De bästa läderemmarna är europeiska, med Italien, Tyskland och Schweiz som de största tillverkarna.

Gummi

Ett gummiband är ett måste för dykklockor och, tack vare dykklockornas blomstrande popularitet, blir det alltmer populärt som ett smart casual val, även när de är fästa på en avsevärt mer exklusiv klocka. De bästa dykarremmarna i gummi kommer med en "dragspels"-detalj som sträcker sig över en våtdräkt. Gummiremar introducerades först på 1960-talet när det österrikiska företaget ISOfrane utvecklade det första hållbara gummibandet speciellt för dykare. Gummi var tidigare benäget att spricka vid låga temperaturer och bilda blåsor i värmen, men ISOfranes isoprenförening, som härrör från petroleum, behöll både lätthet och vattentäta egenskaper tillsammans med komfort och hållbarhet. De var till en början benhandlade med vaniljextrakt för att dölja lukten av gammal svett, något som Hublot tog efter på 1980-talet.

Tyg

Det enklaste och mest prisvärda sättet att ändra din look med är med ett Nato-band, vanligtvis gjord av färgglad nylon, men ibland tyg (Montblanc har några intrikat tillverkade av en fransk vävare på samma Jacquard-vävstolar som Lanvin och Prada använder för sina band och etiketter). Natos ursprung är knappast på modet eller roligt: det brittiska försvarsministeriets försvarsstandarddokument 66-15 från 1973 beställde och definierade en tygrem med en bredd på 20 mm för att passa den brittiska arméns standardutgåva (CWC-klockor) och var endast tillgänglig i grått. Nuförtiden har populariteten för att byta remmar ökat och en övergång till mer avslappnad klädsel fått flera tillverkare att välja textilremmar som standardalternativ.