Vattentäthet hos klockor

Många av dagens klockor är mer eller mindre vattentäta men trots detta är det viktigt att trycktesta din klocka regelbundet. Här berättar vi mer om vad ATM/BAR innebär samt vad som kan påverka klockans vattentäthet.

Vad betyder M, ATM och BAR?

Klockor är framtagna för olika ändamål och därför har de många gånger olika funktioner eller tålighet, varav en klocka som är vattentät har extra hög tålighet. Vattentätheten är något du bör väga in i köpet av en klocka för att klockans vattentäthet ska vara anpassad efter dina planerade användningsområden. Ett vanligt misstag gällande vattentäthet är att man slarvigt översätter meter (M) till antal meter under vattenytan, vilket inte stämmer. 1 BAR motsvarar 10 m och metervärdet i detta fall avgör vilket lufttryck klockan utsätts för under testet av vattentäthet, det betyder inte att du kan dyka på 10 meters djup med klockan. I våra produktbeskrivningar använder vi oss av benämningen ATM/BAR för att påvisa klockans vattentäthet.

  • 30 m (3 ATM/BAR) innebär att klockan tål damm.
  • 50 m (5 ATM/BAR) betyder att klockan klarar vattenstänk.
  • 100 m (10 ATM/BAR) innebär att du kan duscha och bada med klockan på.
  • 200 m (20 ATM/BAR) är klockor som klarar av tubdykning.
  • Trycktesta din klocka

    Klockans täthet är en ”färskvara” som påverkas av ålder och yttre förutsättningar. En klocka tätas med hjälp av gummipackningar. Dessa kan torka ut med tiden vilket kan påverka klockans täthet. Likaså kan en sned krona eller spricka i glaset också påverka klockans täthet. Det är viktigt att underhålla sin klocka för att den ska bevara sin täthet. En vattentät klocka bör kontinuerligt trycktestas och packningarna bör smörjas regelbundet, förslagsvis i samband med batteribyte eller när man vet att man ska utsätta klockan för vatten. Emellanåt krävs en täthetsservice på klockan där man byter ut alla packningar och eventuella tryckknappar.