Ta hand om ditt ur

Se till att ta väl hand om din fina klocka, så får du nytta av den under en lång tid framöver. Här får du tre enkla råd om hur du tar hand om din klocka på ett bra sätt:

Undvik vatten så mycket som möjligt

Vatten kan skada komponenter i ditt urverk, särskilt saltvatten som tenderar att vara mer frätande än kranvatten. Långvarig exponering för klorvatten kan också försämra kvaliteten på din klocka. Lämna därför klockan hemma när du besöker stranden och simbassängen. Om din vattentäta klocka ändå skulle komma i kontakt med salt- eller klorvatten, är det bra att skölja av den med kranvatten efteråt. De flesta fina klockor är vattenresistenta, från 3 ATM till 20 ATM. Vad som gäller för just din klocka får du reda på i butiken vid köp. Packningarna som tätar klockan är förslitningsvaror. Därför bör du i samband med batteribyte be din urmakare att trycktesta din vattentäta klocka för att garanteras att den fortfarande är tät. Om du misstänker att din klocka blivit skadad av vatten ska du meddela oss så hjälper vi dig att utreda skadan och kontrollera om den går att reparera.

 

Serva din klocka med jämna mellanrum

Ta hand om din klocka som du tar hand om din bil, med varsamhet. Automatiska klockor består av små rörliga delar och behövs, likt en bil, oljas, poleras och rengöras för att fungera. Se därför till att serva den emellanåt. Låter du bli att serva sin automatiska klocka kommer det leda till att oljorna i urverket torkar vilket skapar slitage. Klockan kommer inte vara lika tillförlitlig och delar i verket kommer att gå sönder. Batteridrivna klockor servar du bäst genom att byta batteriet vid behov. På klockor med få funktioner kan ett batteri hålla för länge, som klockor som bara har en tim- och minutvisare. Om du låter ett batteri sitta kvar för länge i en klocka kan det börja oxidera och läcka syra, vilket i sin tur kan skada andra delar av verket. Även om ett batteri inte har tagit slut efter 2-3 år rekommenderar vi att byta ändå för att undvika just detta. Klockan mår bra av att användas. Cirkulationen i klockan gör att oljan hela tiden är i rörelse och fördelas rätt. Om en klocka får ligga still för länge kommer oljan att torka eller "sjunka ihop" vilket i sin tur göra att klockan skär sig eller inte startar igen. Var rädd om din klocka och behandla den med respekt. 

 

Rengör armband och länk regelbundet

Damm och svett kan långsamt skada ditt armband, så kontrollera ditt armband eller din länk regelbundet för att hålla den i bra skick. Länken rengör du med en mjuk tandborste och diskmedel som löser upp fett och vatten. Torka omedelbart av det med en mjuk trasa. Använd en torr duk för att rengöra en läderrem. Glaset på din klocka polera du enkelt upp med lite tandkräm, dock utan slipmedel. Undvik att få vatten på boetten, även om den är vattenresistent, se råd nummer 1 ovan. Piffa upp din klocka emellanåt genom att köpa ett nytt armband eller länk. Det är roligt att kunna byta stil eller färg ibland!

 

Fler enkla tips

Din klocka är byggd för normala temperaturer. Lämna den inte i direkt solljus och undvik extrem värme eller kyla under längre perioder. 
Din klocka är gjord för normal hantering, undvik större tryck eller stötar.
Magnetism kan påverka din klocka. Prestandan i klockans elmotor kan bli påverkat av andra magnetiska fält. Detta kan göra att din klocka fortar, saktar eller stannar. Vanligtvis återgår klockan till det normala så fort den lämnar fältet. Dessa fält kan vara t.ex. i närheten av en högtalare, vid avläsning av SL-kort, eller vid avlarmning av kläder i butik m.m.
Lämna regelbundet in din klocka till din urmakare för service som att byta batterier, trycktesta eller byta armband. Vår rekommendation är att du gör detta minst vartannat år. Då håller din klocka längre.
Om batteriet tar slut i din klocka, se till att ta bort det om du inte tänker sätta i ett nytt batteri. Batterier kan läcka syra.

Om du följer dessa råd så kommer du att få njuta av din klocka länge. Ta hand om dig och din klocka!